недеља, 18. децембар 2016.

Нова година и Божић у близаначком "фазону"


Кратка прича о забринутим близанцима
„Близанци Петар и Горан су забринути. Они толико много личе да их у школи мешају другари, некада и учитељица а раније и васпитачица! Па за име света чак им и бака некад погреши име! А долази новогодишња ноћ у којој треба да дође Деда Мраз и да им остави поклоне. Шта ако напише на Петров поклон „Горан“ или на Горанов поклон „Петар“! Цело отварање и изненађивање поклонима било би упропаштено за ову годину! То се не сме дозволити.“
Прочитајте ову причу са вашим близанцима и питајте их како да Петар и Горан реше овај новогодишњи проблем! Ако се не досете ничег занимљивог реците им да су Петар и Горан решили то овако: пошто је Петар добио медаљу на гимнастици он ће о јелку окачити са леве стране ту медаљу а Горан, он добро вози ролере па ће их ставити на десну страну испод јелке. Пошто Деда Мраз целе године прати сву децу он зна шта Горан и Петар воле да раде и у чему су добри, па неће погрешити и ставиће поколне баш на право место!

Кратка прича о гладном Деда Мразу


„Срела сам летос Деда Мраза, истог оног који је у новогодишњој ноћи цееелу ноћ делио деци поколне по цееелом свету и он ми се мало пожалио. Каже да се ретко ко сети да остави колаче код јелке или бар слане кифлице, а за ирвасе пар шаргарепа. Све би то било још много боље да има и једна већа шоља топлог млека. Морам рећи да сам га разумела. И ја волим да поједем колаче кад вредно радим по хладноћи. Зато сам одлучила да ове године направим колачиће и набавим две три шаргарепе за ирвасе. Колаче да оставим у кухињи са шољом млека а шаргарепе да ставим испред врата да их ирваси лако нађу!“

Прочитајте ову причу деци а онда их позовите да направите колаче за Деда Мраза. Направите колаче по рецепту за било који кекс и искористите модле са јелком, звездама или неке сличне. Када дође новогодишња ноћ поставите све на своје место али не заборавите да ујутру склоните шаргарепе јер су их ирваси појели, оставите мрвице од колача и мало млека на дну шоље да се види да се Деда Мраз послужио. Ово ће допринети томе да ваша прича о Деда Мразу буде убедљива.
На овом сајту налази се леп рецепт за колаче који могу да се послуже уморном и гладном Деда Мразу.

https://www.coolinarika.com/recept/sitni-bozicni-uskrsni-kolaci-sa-marmeladom/

Право писмо од Деда Мраза

Уобичајено је да деца пишу Деда Мразу и да траже од њега поклоне али велико је задовољство детета кад добије писмо које је сам Деда Мраз написао и то баш њему! У случају да имате близанце ви им направите заједничко писмо од Деда Мраза. Ово писмо можете им пар дана пре Нове године оставити на њихов сто или место где се играју да га они сами нађу. Онда се силно изненадите од куда то писмо ту и прочитајте текст писма са њима. Овакав потез допринеће да узбуђење због доласка Нове године/Божића порасте до неслућених размера!

Предлог писма Деда Мраза можете да сачувате на свој компјутер.
https://drive.google.com/open?id=0B0kWyjJ_mV6yRG55MlhkRkRHWjQ


Заједнички украси и честитке

Време празника је време када се сећамо драгих нам особа и ако нису у нашој близини желимо им срећу путем порука. Данас преовлађују четитке путем емаил-а, смс-а, фејсбука и осталих начина које укључују рачунар. Једна од новогодишње – божићних забава може да буде заједничко писање и прављење честитки од папира. Прво заједно са децом направите списак оних којима ће честитке бити послате а затим направите честике и напишите зеједничке поруке. На честитке можете да оставите отиске шака близанаца или да залепите њихове слике.
На сајту Крокотак има фантастичан рам у који се ставља фотографија детета, у случају близанаца на место фотографије једног детета ишла би заједничка фотографија близанаца.
http://krokotak.com/2016/12/diy-christmas-picture-frames/



Један од занимљивих начина да обрадујемо наше ближње или направимо сувенир за нашу породицу је да направимо украс за јелку са фотографијом близанаца. Поступак је веома једноставан. Школску глину растањимо и исечемо круг од око 5 см пречника. Када се круг осуши можемо одштампати фотографију у боји или црно – белу и злепити декупаж или другим лепком за осушену глину. Када се лепак осуши требало би излакирати украс или лаком у спреју или провидним лаком за нокте. У сваком случају украс је оригинална успомена то како смо изгледали ове Нове године!




Николета Његован дипл. психолог

Нема коментара:

Постави коментар